Meren verran parempi

Tulevaisuuden Särkisalo

Särkisaloa leimasivat 1900-luvun taitteeseen kalastus ja talonpoikaispurjehdus kunnes kaivostoiminta sai jalansijan merkittävimpänä työllistäjänä. Kaivostoiminnan menetelmien kehittyminen kuitenkin vähensi kaiken aikaa kaivoksen merkitystä työllistäjänä, aina kaivoksen sulkemiseen 2000-luvulla. Särkisalon elinkeinorakenne onkin muuttumassa. Pitäjäsuunnitelmaan voit tutustua tästä.

Maa- ja metsätalous tarjoavat monelle perustoimeentulon varmasti myös tulevaisuudessa. Näiden ohella yhä useampi lisää hyvinvointiaan mitä moninaisemmista töistä. Halu pysyä kotiseudulla ja yrittäjyys ovat kannustavia voimia, joihin Särkisalossa luotetaan.

Saaristopitäjä oli vielä pitkälle 1900-luvulle varsinainen täysihoitolaseutu, jonne meri veti. Kuuluisaan Ellenin täysihoitolaan tultiin säännöllisesti höyrylaivoilla. Matkakirjailija Ernst Lampen maalaili koukuttavia kertomuksia ihanuuksista ja piti kesähovia kuuluisine ystävineen. Vaikka tämä onkin jo historiaa, saattaa vastaavilla palveluilla olla tulevaisuudessakin kysyntää. Vähintäänkin pienemmässä mittakaavassa.

Vapaa-ajan asukkaita on moninkertaisesti vakinaiseen asujamistoon nähden ja he tarvitsevat yhä enemmän ja monipuolisemmin paikallisasujien palveluja. Etenkin suurten ikäluokkien eläköityminen ja muutto ainakin osin ympärivuotisiksi asukkaiksi tuo paikkakunnalle työmahdollisuuksia. Mökkivuokraus ja matkailu- ja veneilypalvelut ovatkin edelleen nousussa – ja lienee verrattavissa menneen täysihoitolatoiminnan mukavuuteen.

Uloimmista saarista on tullut vapaa-ajan asukkaiden asuttamia ja myös ympärivuotisten asukkaiden määrä on kasvava. Esimerkiksi Petun saaressa vakinaisten talouksien osuus on moninkertaistunut viime vuosien aikana. Muuttoliike näyttääkin positiiviselta.

Kohtuullinen matka pääkaupunkiseudulta, Turusta ja Tampereelta antavat Särkisalolle merkittävän edun kalastus- ja matkailupalvelujen merkittävään laajentamiseen. Vapaa-ajan kulutustottumukset ovat muuttumassa, mikä on Särkisalon mahdollisuus.

Usko Särkisalon tulevaisuuteen on luja, mikä näkyy mm. poikkeuksellisen suurina syntyvyyslukuina. Uskotaan myös siihen, että päivähoidon ja koulun palvelut säilyvät paikkakunnalla vaikeista ajoista huolimatta.

 

Tulevaisuuden Särkisalo

 • Matkailu ja elämyksellisyys vahvana osana elinkeinoja
  • Lisäksi tukipalvelut ja mikroyritykset
 • Kehittää palveluja ja mahdollisuuksia
  • Monipuolinen ja laaja palvelukanta tavoitteena
 • Vaalii yhteisöllisyyttä, mutta on avoin kaikille
 • Modernisoituu ja ottaa uudet mediat käyttöön
 • On läsnä, niin paikallisesti kuin verkossa

Tapahtumakalenteri
 1. HyvänOlon iltapäivä Särkisalokodilla
  marraskuu 16 @ 12:00 - 14:00
 2. Korttirinki
  marraskuu 16 @ 14:00 - 16:00
 3. Senioritanssi
  marraskuu 19 @ 15:00 - 16:00
 4. Vertaisohjattu kuntosali Särkisalokodilla klo 13.
  marraskuu 20 @ 13:00 - 14:30