Meren verran parempi

Särkisalolainen yhteisö – Yhres etteskesi

Särkisalossa sykkii voimakas yhteishenki, joka juontaa juurensa mahdollisesti alueesta itsestään. Saaristopitäjä on etenkin aiemmin ollut rajattu yhteisö, jolloin yhteydet sisämaahan ovat olleet vähäisiä. Keskenään on ollut pakko pärjätä – vetää yhtä köyttä.

Särkisalolaisen yhteisöllisyyden voimaa on tarvittu nykyaikanakin. Vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeen särkisalolaiset päättivät, että Salon valtuustoon on saatava särkisalolaisedustus. Siihen oli mahdollisuus vain ääniä keskittämällä ja ykkösehdokkaiksi mielletyille ääniä on sen jälkeen keskitetty valtuustopaikan saamiseksi. Särkisalo on asetettu puoluepolitiikan edelle.

Särkisalo – Finby oli kaksikielinen kunta ja etenkin ulompien saarten asujamisto oli ruotsinkielistä. Mainittavia kieliriitoja ei kuitenkaan ole ollut. Vakavimmasta päästä oleva kielikahakka lienee se, että Särkisalo-nimen käyttöönoton yhteydessä 1930-luvulla on kiusallaan mainittu suomenkielisten olevan särjen lailla punasilmäisiä juoppoja.

Nykyajan yhteisöllisyys peilautuu monin tavoin Särkisalon arkeen: talkoisiin on tulijoita, kotiseututilaisuudet vetävät väkeä, sosiaalisen median yhteydenpito on tiivistä, yhteishankkeita syntyy, suurista kysymyksistä ollaan yksituumaisia. Olivatpa syyt yhteishengen takana mitkä tahansa, on kuitenkin yksi asia selvää: Yhteisöön halutaan kuulua.

Penkkihaaste käynnistyi 22.1.2016!

Yhres haastaa yhdistykset, yritykset ja muut poppoot penkintekijäisiin. Tavoitteena on nikkaroida vähintään kymmenen jalkojen lepuuttamiseen ja kuulumisten vaihtoon sopivaa ”Valhettelijain penkkiä”, jotka sijoitetaan mukavien kävelyreittien varrelle Förbyhyn ja Finbyhyn. Penkkien muotoilu on vapaata, kunhan niissä on otettu huomioon kaksi perusasiaa, joita ikäihmiset arvostavat: selkänoja ja sopiva (noin 49-50 cm) korkeus. Yhden penkin puutavara + ruuvikustannus on noin 70 €. Haasteeseen voi osallistua myös rahalahjoituksella, joka toimitetaan Yhres-toimistoon. Vapaaehtoinen ”penkkityöryhmä” ruuvinvääntimineen kokoaa nämä ostetut penkit maalis-huhtikuun aikana.

Lisätietoja (mm. mitoituksesta, puutavara-asioista jne.) antaa Kari Salminen 045 6303393

5.2. mennessä haasteessa on kerätty jo 12 Valhettelijainpenkkiä eli tavoiteltu tusina on täynnä:

Verstaat penkkinikkarien käyttöön ovat lupautuneet antamaan Särkisalon koulu sekä puusepät Jussi Mattila sekä Kristian Fagerström.

Tony Hellström tulee mukaan kustantamalla kahden penkin materiaalit (140 €). Tuntemattomana Pysyttelevä Herrasmies kustantaa yhden penkin. Myös Särkisalon Urheilijat vastaavat haasteeseen yhdellä penkillä. FUF tulee mukaan yhdellä penkillä, kuten myös taksiautoilija Joonas Särkinen. Aimo Ekblom niinikään lahjoittaa varat penkkiin.

Puutavaraa lupasivat antaa pettulaiset Heikki Liede sekä Teijo Lehtola, joista jälkimmäinen lupautui tekemään myös penkin.

Meripirtin Kerho tulee mukaan haasteeseen kahden penkin rakennuspanoksella. Veikko Tähtinen tekee omista materiaaleistaan yhden penkin. Myös Perniön VPKn Nuoriso osasto tekee penkin.

Hienoa! Kiitos kaikille haasteeseen vastanneille. Emme enää ota uusia lahjoituksia vastaan. Sitävastoin ilmoittautumiset penkkien kokoamis- ja maalaamisporukkaan ovat tervetulleita. Kari Salmiselta lisätietoa tästäkin.

penkkimalli_2

Antti Erikssonin tekemä pienoismalli.

 

Särkisalokoti

Särkisalolaiset yhteisöt nappasivat lakkautetun vanhainkodin käyttöönsä ja tekivät siitä kaikille yhteisen olohuoneen ja toimintakeskuksen. Tämä ponteva toiminta huomioitiin Varsinais Suomen kylät ry:n myöntämällä Vuoden Kyläteko 2015 palkinnolla. Särkisalokodin ovet ovat avoinna arkisin aamusta iltaan – kynnys tutustumiselle ja osallistumiselle pidetään matalana. Talon uumenista löytyvät seuraavat palvelut ja toiminnat:

Kirjasto

Särkisalon lähikirjasto palvelee asiakkaita kaunokirjallisuuden, ammattikirjallisuuden ja tiedonhaun tarpeissa. Myös ulkopaikkakuntalaiset ja kesäasukkaat ovat tervetulleita asiakkaiksi! Kirjastossa on lainattavissa mm. suomen- ja ruotsinkielistä kirjallisuutta, lehtiä, CD-levyjä ja DVD-levyjä. Asiakkaiden käytössä on kaksi tietokonetta nettiyhteyksin. Tietokoneiden käyttö on ilmaista. Lukupiiri kokoontuu kirjastossa kerran kuukaudessa, ajankohta löytyy tapahtumakalenterista.
Avoinna: maanantai 16.00 – 19.00, keskiviikko 10.00 – 16.00, perjantai 16.00 – 19.00. Poikkeukset aukioloaikoihin kerrotaan kirjaston Ajankohtaista-palstalla.

Päiväkoti ja esikoulu

Särkisalon päiväkodin johtotähtenä on meri, luonto ja yhteisöllisyys. Lapsille pyritään luomaan kotoisa ja lämmin ilmapiiri. Päiväkoti tekee läheistä yhteistyötä koulun kanssa, helpottaen näin lasten siirtymistä päiväkodista kouluun. Samoin yhteistyö Särkisalon vanhustyön kanssa on läheistä.

Nuorisotila Poiju

Toimii koulun lukuvuosikalenterin mukaan. Poijuun ovat alle 18- vuotiaat nuoret tervetulleita joka keskiviikko klo 15-20. Tämän lisäksi Poijua pidetään avoinna vapaaehtoisvoimin maanantaisin klo 16:30-19:00.

Terveydenhoitajan vastaanottotila

Terveydenhoitaja on paikalla parittomien viikkojen maanantaisin. Ajan voi varata numerosta 044-7726002.

Kokoustiloja

Särkisalokodissa on erikokoisia tiloja, joihin pääseee vapaasti kokoustamaan. Varauskirja on olohuoneessa.

Yhres toiminnat

Yhres etteskesi on kyläprojekti, jonka tarkoituksena on kehittää maaseudulla asuvien ikääntyvien hyvinvointia ja osallisuutta. Hanke luo uutta yhteistyön mallia kolmannen sektorin, seurakunnan, paikallisten yritysten sekä kunnallisten toimijoiden välille. Yhres-tapahtumiin ovat kaikenikäiset tervetulleita, sillä tarkoituksena on edistää paitsi vanhusten myös muidenkin kyläläisten terveyttä ja hyvinvointia yli sukupolvien. Tapahtumista kerrotaan mm. tämän sivuston Tapahtumakalenterissa.

 • Kuntosalilla vertaisohjausta tiistaisin klo 13.
 • Keskiviikkokaffet klo 14. Järjestäjinä vuorottelevat alueen yhdistykset.
 • Yhres kävely torstaisin klo 11.
 • Torstairuokailu klo 12.
 • Toimintapajat, joissa mm. askarrellaan ja tuunaillaan, ovat torstaina 4.2., 3.3., 7.4., 12.5. ja 2.6. 2016 alkaen kello 13.
 • Korttirinki on parillisten viikkojen perjantaisin.
 • Eläkeliiton SeniorSurf opastus kerran kuussa perjantaisin klo 16. Surffailupäivät  ovat: 22.1., 19.2., 18.3., 15.4., 13.5 ja varmistamaton päivä 10.6.

 Kuntosali

Pieneen, mutta hyvin varusteltuun kuntosaliin voi lunastaa avainkortin Salon uimahallista. Kuntosalitreeniin on tarjolla vertaisohjausta, ajankohta ilmoitetaan Tapahtumakalenterissa.

Hyvinvointiyrittäjiä

Särkisalokodista on vuokrattu tiloja hyvinvointiyrittäjille. Ajantasainen tilanne on nähtävillä ala-aulan ilmoitustaululla. Tammikuussa 2016 tarjonta oli seuraava:

 

 • Hieroja, jalkahoitaja
  Tarja Aho 040-718 7486, tarja.aho@sypressi.fi
 • SKY -kosmetologi
  Tiina Förström 0400-443 430
 • Parturi – kampaaja
  Saana-Marikki Korpi 050-575 9561, saanamarikki@hotmail.com
 • Jalkahoitaja
  Anu Loiske 041-504 9332, anu.loiske@gmail.com
 • Hieroja, fysioterapeutti
  Anssi Örri 040-074 4269, anssi.orri@gmail.com
 •  Rosen -terapeutti
  Riitta Kivimäki 0400-60 8604, diodio@saunalahti.fi

 

Kansalaisopisto

Salon kansalaisopisto on järjestänyt Särkisalokodissa mm. kudonta-, luonto- ja kuvataideopetusta. Ajankohtainen tarjonta on löydettävissä kansalaisopiston verkkosivuilta.

Kokoustila ja oleskelusoppi

Kokoustilan varauslista on oleskelusopen televisiotasolla – tila on vapaasti käytettävissä.

Viihtyisään oleskelusoppeen (niinkuin muuallekin Särkisalokotiin) huonekalut ja tekstiilit saatiin lahjoituksina särkisalolaisilta yksityishenkilöiltä. Pianon puolestaan lahjoittivat Särkisalon Maa- ja kotitalousnaiset. Tervetuloa oleilemaan!

oleskelunurkka_2

Särkisalokodin oleskelusoppi

 

 

Tapahtumakalenteri
 1. HyvänOlon iltapäivä Särkisalokodilla
  marraskuu 16 @ 12:00 - 14:00
 2. Korttirinki
  marraskuu 16 @ 14:00 - 16:00
 3. Senioritanssi
  marraskuu 19 @ 15:00 - 16:00
 4. Vertaisohjattu kuntosali Särkisalokodilla klo 13.
  marraskuu 20 @ 13:00 - 14:30