Meren verran parempi

Matkailu Särkisalossa – palvelut, nähtävyydet ja luonto

Särkisalo tarjoaa elämyksiä ja nähtävyyksiä niin satunnaiselle retkeilijälle, mökkiläiselle kuin vakioasukkaallekin. Merellliset maisemat, rantojen kesämökit ja veneily luovat todellisen mielikuvan kesäparatiisista. Särkisalossa piilee kuitenkin paljon muutakin. 

Suuri osa Särkisalosta on erilaisia vesialueita, jotka antavat erinomaiset puitteet mm. uimiseen, veneilyyn ja kalastukseen. Särkisalosta on saatu kautta aikain suuria kalansaaliita ja kutkuttavien kalasaaliiden perässä Särkisalossa onkin runsaasti huvikalastajia ympäri vuoden ja tarjolla on hyvä valikoima kalastuspalveluita.

Särkisalo tarjoaa luonnonystäville elämyksiä saariston maisemien, kasviston ja geologisten nähtävyyksien muodossa. Alueella onkin upeita maisemia, kasveja, lintuja ja luonnonmuodostelmia, jotka istuvat hyvin myös esimerkiksi valokuvaharrastajan kuvauskohteiksi.

Kulttuuria etsivälle Särkisalosta löytyy useita historiallisia muistomerkkejä, kotiseutumuseo sekä aktiivista toimintaa. Kaikki tulevat tapahtumat on listattu tapahtumakalenteriin!

Särkisalolaisia nähtävyyksiä

 • Meripirtin kotiseutumuseo ja
 • Meripirtin pihamaalla rannikkotykistömuistomerkki
  • Muistomerkki Örön linnakkeella taistelleiden, talvisotaan osallistuneiden särkisalolaisten kunniaksi
 • Tallbackan kotiseututalo
 • Vanha kaivostorni Förbyssä
 • Särkisalon kirkko ja kirkkomaalla meren uhrien muistomerkki,
 • Petun unohdettujen runonlaulajien muistomerkki,
 • Veteraanikivi Kirkonkylässä
 • Lampenin muistokivi Norrbyssa

”Tuulet ja myrskyt jäävät, kun päästään kahden käsivarren syleilyyn Kemiönmaan ja Bromarvin Skatan, tämä lemmekäs syli kätkee sisälleen Finbyn satumaiset saaret ja suojelee merten aalloilta, tuulilta ja suuren meren sumuilta ja Finby loikoilee auringon paisteessa”. -Ernst Lampen, kirjailija


Maisemat ja geologiset nähtävyydet

Särkisalo muodostuu mantereesta ja 119 saaresta ja sijaitsee Halikon lahden suulla, Kemiönsaaren välisessä kainalossa. 

Särkisalon maisemaa hallitsevat metsäiset kumpareet ja kalliot näiden välissä peltolohkot ja niityt. Monet kallioista ovat jyrkkärinteisiä. Korkeimmat kohoavat lähes 70 metrin korkeuteen. Merkittävät kalliot ovat Krailan Sikamäki ja Kiikarmäki, Isoluodon Bastbölen ja Puosin kalliot sekä mantereen Korkmäki. 

Jääkausi ja sen jälkeiset merivaiheet näkyvät kallioiden uurteissa, hiidenkirnuina ja soraesiintyminä. Tessvärin Vårdkasberget ( 51,4 m) on upea näköalapaikka Hiittisten ja Kemiön suuntaan. Laen tuntumassa avautuu lähes hehtaarin kokoinen vanhan meren rantavalli, pirunpelto. 

Kallion länsisivustalta löytyy kolme toisiinsa kytköksissä olevaa luolaa. Pronssikautisia hautapaikkoja löytyy useita kiertäen pitäjän korkeita paikkoja mm. Puosin ja Päivärinteen kalliolta. 

Alueen maisemat ovat innoittaneet särkisalolaisia ja ulkopaikkakuntalaisiakin kuvailemaan aluetta mitä kauniimmilla ilmaisuilla. Eräs käytti mielellään Petusta Satujen saari-nimitystä. Välkkyvän meren syleilystä, noussut on satujen saari, rannoilla miilut hehkuvat ja taivaalla sateenkaari. Toinen taas puolestaan aloittaa aina puhelun: Tervehdys aurinkoisesta Petusta. Kirjailija Lampen on kuvaillut aluetta lähes paratiisiksi.

Alueen linnusto

Särkisalon alueen linnusto on tyypillistä rannikon ja saariston linnustoa ja sitä värittävät juuri merilinnut. Alueella tavataan myös Särkisalon kasvillisuudelle, kuten lehdoille ja kankaille, tyypillistä linnustoa.

Paikallisen linturyhmän ja merikotkatyöryhmän pitkäjänteinen työ on pelastanut merikotkan ja taannut kasvavan kannan. Merikotka onkin nykyään Särkisalon vakioasukkeja.

Särkisalon nimikkolintu on kalatiira.

Alueen kasvistosta

Kasvimaantieteellisesti Särkisalo kuuluu tammivyöhykkeeseen. Pellot vaihtelevat lehtojen, lehtomaisten metsien ja kuivien ketojen kanssa.

Saaristolle tyypillisiä ovat myös kuivat kangasmetsät ja kalliokasvillisuus. Lounaisen Suomen rannikkoalueen kalkkikiviesiintymistä huomattava osa sijaitsee Särkisalossa. Kalkista johtuen kasvisto runsas harvinaisine putkilokasveineen. 

Särkisalon nimikkopuu on tervaleppä, jota kasvaa rannoilla runsaasti. 

Rannoilla kasvaa muun muassa pietaryrttiä, ranta-alpia, merivirmajuurta, rantakukkaa, meriasteria ja rantavehnää. Lehtomaisissa metsissä kasvaa mm. kotkansiipeä, lehtokuusamaa, kevätlinnunhernettä, lehtoimikkää ja tietenkin sini-ja valkovuokkoja. Luonnonvaraisena viihtyvät myös pähkinäpensas, tammi ja saarni sekä Petussa lehmus.

Kalkkia suosivaa kalliokasvillisuutta tavataan Förbyssä, Lesniemen- Vähämaan alueella, Kaukassalon avolouhoksen ympärillä. Näillä alueilla esiintyvät mm. mäkiarho, ketokäenminttu, keltamatara ja pitäjän nimikkokasvi lyökki, ruoholaukka. 

Harvinaisia kalliokasveja mäkirikkoa, tunturikiviyrttiä, saniaiskasveja löytää näiltä alueilta. Kosteista metsistä, korpimetsistä, ojien varsilta löytää maariankämmekkää ja valkolehdokkia. Förbyn ja Petun saaren alueilta löytää mielenkiintoisia jalanjälkiä särkisalolaisessa luonnossa. 

Ylimetsänhoitaja Rancken istutti Oy Karl Forsström AB -yhtiön metsiin tammea, saarnea, jalavaa ja ulkomaalaisia puulajeja. Metsästä tapaa lehtikuusia, douglaskuusia, kanadanhemlokia, kanadantuijaa, sekä eri kuusi- ja jalokuusilajeja. 

Tapahtumakalenteri
 1. HyvänOlon iltapäivä Särkisalokodilla
  marraskuu 16 @ 12:00 - 14:00
 2. Korttirinki
  marraskuu 16 @ 14:00 - 16:00
 3. Senioritanssi
  marraskuu 19 @ 15:00 - 16:00
 4. Vertaisohjattu kuntosali Särkisalokodilla klo 13.
  marraskuu 20 @ 13:00 - 14:30